top of page

Willy de nieuwe Noor, of 3 HR take-aways uit Scandinavië


Op vakantie gaan is altijd een beetje loslaten en vaak een moment van de toevallige ontmoetingen.

10 augustus, een onooglijk klein natuurmuseum in Eidfjord (aan het begin van de Hardangervidda (de grootste hoogvlakte van Europa). We vragen in het Engels aan de loketbediende onze entreetickets en overleggen onderling even in het Nederlands wat we eerst zouden bekijken.

‘Maar, wat een toeval! Vlamingen, hier, in dit museum. Ik ben Willy, ook Vlaming. Ik woon en werk hier. Vijf jaar geleden lieten mijn vrouw en ik alles achter om hier opnieuw te beginnen. Geen minuut spijt.’

Binnen de 10 minuten krijgen we inzage in zijn levensverhaal en dat van zijn vrouw. Hij vroeger politieagent, zij administratief bediende. Zij vandaag receptioniste in een hotel, hij manusje-van- alles in het museum. Enthousiast en volgens eigen zeggen al volledig Noor. In evenwicht, relaxed, één met de natuur én “Grip Dagen”; pluk de dag en waardeer wat je hebt. Willy bleek zo ontspannen dat zijn collega-loket bediende (een echte Noor) er totaal nerveus van werd. Willy moest immers reeds een kwartier geleden het filmzaaltje openen voor de museumbezoekers. Maar dat kon volgens Willy wel nog even wachten.

Wat hebben we onthouden uit ons gesprek.

1. Inleveren kan als er iets tegenover staat​

Het koppel heeft alles achtergelaten (status, goede job, een goed inkomen, comfort … ) om naar een plek te gaan die de helft van het jaar door de sneeuw onbereikbaar is, waar de natuur meer te zeggen heeft dan de mensen die er wonen, waar alles goed moet gepland en bedacht worden want de dichtbijgelegen grote stad is 3 uur rijden (enkel) …

Het duurde even maar wat ze hebben achtergelaten is blijkbaar ruimschoots gecompenseerd door een voor hen meer kwalitatief leven met minder stress, eenvoud en een duidelijk kader (de wetmatigheid van de natuur). Ze hebben nu tijd voor zichzelf, de ander én hebben echt het gevoel iets te betekenen voor hun kleine lokale gemeenschap.

2. Vrijheid is mogelijk ondanks beperkingen

Ondanks het feit dat hun leven zeer sterk bepaald wordt door de natuur, de afstanden, comfortbeperkingen … voelen ze zich vrij. Die vrijheid halen ze niet uit het vechten tegen de elementen, wel uit het vat hebben op hun omgeving. Zo krijgen en hebben ze controle over wat ze zelf doen (binnen een kader dat soms sterk beperkend is) en voelen ze zich vrij.

3. Een referentiekader helpt

Hun manier om naar leven en werk te kijken is anders dan hoe de lokale bewoners het beleven. Door hun Belgisch-Vlaamse achtergrond met werkdruk, files … verwordt dit dorp tot een soort Walhalla. Hun manier van leven is bewuster en actief gericht op het anders (in hun ogen = beter) doen dan ‘vroeger’. Zonder dit referentiekader zou Willy waarschijnlijk even zenuwachtig tickets verkopen als zijn lokale collega.

En om af te ronden... Be aware of Arnt

Niet echt een take-away maar toch goed om te weten. Als je in het hoge Noorden met de wagen wordt gecoupeerd of van de baan wordt gereden door een bejaarde man in een witte Volvo … Het is Arnt. Hij verzamelt (a.d.h.v. foto’s) buitenlandse nummerplaten. Wij waren blijkbaar de eerste Belgen die zijn pad kruisten.

Onze wekelijkse blogs liken en sharen … mag steeds.

Het HIP-Consult Team

Frank & Françoise

-------

HIP-Consult is een HR analyse- en inspiratiebureau.

  • Het is onze ambitie om bruggen te bouwen tussen HR en Marketing.​

  • We helpen bedrijven in het optimaliseren of verbeteren van hun relatie met de interne en externe HR markt.

  • ​We geloven heel sterk in de kracht van werknemersgeluk als motor van een duurzame economie.

VANAF 07/09 IS ONS GROOTSCHALIG ONDERZOEK NAAR HET WERKNEMERSGELUK IN BELGIE (2de editie) ONLINE BESCHIKBAAR

Meer info op onze website

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page