De basis van een duurzame onderneming = Meer mens zijn
Het klinkt eenvoudig, misschien zelf evident. Meer mens zijn, maatschappelijk maar ook én zeker ook binnen de werkcontext is de boodschap. In een tijd waar onzekerheid en angst hoogtij vieren en verworven zekerheden uit evenwicht geraken is er echt nood aan een positieve plek waar we ons veilig voelen, onszelf terug kunnen smijten, waar we relevant kunnen zijn.
Investeren in de mens loont.
Uit een zeer recent onderzoek - The Big Reset Playbook - van de Josh Bersin Academy bij 150+ HR professionals komt duidelijk naar voor dat aandacht, respect en openstaan voor de werkende mens renderen en bedrijven sterker en meer weerbaar maken.
In tal van cases wordt aangetoond dat bedrijven die tijdens de crisis fundamenteel ingezet hebben op hun medewerkers, er nu vruchten van plukken. Die inzet is zeer divers en gaat van het intensifiëren van opleidingen over het maximaliseren van vertrouwen, het tijd en ruimte maken om over twijfels, spanningen (werk-privé) te praten, tot loonsopslag (stel je voor!).
Ik geef graag een aantal 'key prioriteiten' mee die het rapport naar voren schuift:
Communiceer continu: zorg voor een goede en hechte communicatie met de medewerkers (waar ze ook zijn)
Focus op well being in de ruimste zin van het woord
Ondersteun, begeleid en train leiders en managers (want die hebben het niet gemakkelijk)
Schenk aandacht aan de familie, de sociale context van de medewerker. Toon begrip voor het feit dat de werksituatie vandaag niet altijd zo evident is. Creëer de ruimte om op een positieve manier tussen privé en werk te schakelen
Leef je missie echt, ook naar de medewerkers.
Danone heeft haar missie en haar promesse naar de eindconsument heel rigoureus toegepast op haar medewerkers. Taking care of people, go for a healthy way of living, de medewerkers hebben het gezien, gevoeld en ervaren.
Elk bedrijf zou moeten proberen om haar medewerkers als haar klanten te behandelen, te omarmen en te koesteren. Zo zullen we ook intern als bedrijf geloofwaardig en authentiek ervaren worden.
Profit versus Purpose.
Nu meer dan ooit kan de purpose een bedrijfskritische kracht zijn/worden. Een samenleving in crisis vraagt, roept, smeekt om betekenisvolle initiatieven. Naast de puur commerciële doelstellingen moeten bedrijven een maatschappelijke relevante rol opnemen. In het Josh Bersin Academy report staan een aantal voorbeelden.
De meerwaarde van een purpose driven organisatie? Ze maakt de onderneming menselijk, ze geeft (extra) zin en betekenis aan het werk, ze is een positief verbindende kracht tussen werknemers en werkgever.
Wie kunnen we nog vertrouwen? De werkgever.
In z'n trustbarometer 2020 toont Edelman aan dat mensen vandaag, in deze tijden van crisis, weinig of geen vertrouwen hebben in de overheid, in de media. Tevens blijkt dat veel medewerkers meer vertrouwen in hun werkgever hebben.
Laat ons dat zeker verzilveren en waarmaken. Laat ons dat zeker niet beschamen. Zie het als een opportuniteit, de werkgever als rots in de branding, die houvast biedt.
Mensgericht leiderschap, nu meer dan ooit.
Op basis interviews, overleg en intensieve luistersessies met HR professionals komen de auteurs van The Big Reset Playbook ook nog met een aantal aanbevelingen naar leiderschap (In totaal reiken ze 14 skills aan).
Essentieel is dat we moeten kunnen openstaan voor een nieuwe wereld, kunnen loslaten en met een brede blik in de ring durven stappen. Empathie, echt stimuleren van samenwerken, investeren in persoonlijk engagement... daar moeten we voor gaan.
Of zoals mijn grootmoeder altijd zei "Positieve aandacht voor de mens zorgt voor een positieve mens”
Houd het veilig, boeiend en productief.
Comments