top of page

Jong en ervaren, een blik achter de schermen van HIP-Consult.


Een klein interview...

Eerst een brandende vraag. Waar staat die naam HIP eigenlijk voor?

HIP staat voor ‘Happiness in Performance’. “Geluk en Werken” een noodzakelijk duo om geëngageerd, creatief en met plezier aan de slag te gaan en te blijven.

En daarnaast staat het ook wel leuk te kunnen zeggen: ‘he, ik ben HIP’ 😊

Lukt het om even kort te zeggen wat HIP-Consult doet?

HIP-Consult is een pragmatisch onderzoeksbureau met specifieke focus op HR. We passen onze marktonderzoeksexpertise en marketing knowhow toe binnen HR.

Optimalisatie van werknemersgeluk is onze core business. Want productiviteit in bedrijven is gestoeld op werknemersgeluk dat zich vertaalt in engagement, flexibiliteit en loyaliteit.

In HR gebeurt er heel wat advies en coaching maar het inzichtelijk meten staat nog in de kinderschoenen.

“Meten” is weten. Dit is de premisse waaruit we willen vertrekken. Elke bedrijfssituatie is anders en noodzaakt tot een grondige inventaris van wat er speelt. Eénmaal dit in kaart gebracht, is het belangrijk om oplossingen te ontwikkelen samen met de werknemer en manager. Het uiteindelijke streefdoel blijft steeds het verhogen van de productiviteit en bijgevolg de ROI van het bedrijf.

Steeds worden zowel de werknemers als het management betrokken, want anders heeft het werken aan en de implementatie van de oplossing weinig kans op slagen.

Om hun betrokkenheid in het oplossingsproces te maximaliseren maken we gebruik van twee opgang-makende methoden, m.n. Design-Thinking en Lego®Serious®Play. De impact en het effect van de oplossingstrajecten worden gemeten in vervolgonderzoek en via het opvolgen van interne KPI’s (verloop, ziekteverzuim, verkopen, klantentevredenheid, … ).

Even terug naar het begin. Hoe zijn jullie er eigenlijk toe gekomen om HIP-Consult op te richten?

Eigenlijk geldt hier een beetje the Big Bang theory. We zijn ontstaan uit de brute clash tussen drie zaken. Ten eerste hebben bedrijven de noodzaak om flexibel, duurzaam en efficiënt te zijn. Daarnaast bewijst de wetenschap dat gelukkige werknemers meer geëngageerd, flexibeler en productiever zijn. Tot slot is er nog de actuele werknemersproblematiek, met een stijgend aantal burn-outs, de moeilijke combinatie tussen werk en privé, digitale ontwikkelingen...

null

We stelden vast dat zowel bedrijven als werknemers het moeilijk hebben om deze drie dynamieken met elkaar te verbinden. En, literatuurstudie en interviews met HR-verantwoordelijken leerden ons dat er wel degelijk behoefte is aan het in kaart brengen en het aanpakken van de realiteit op het werk. Het is daarom onze persoonlijke ambitie om binnen dit spanningsveld een betekenisvolle rol te spelen.

Zijn jullie voldoende beslagen om in dit gebied te werken?

null

We hebben al jaren via marktonderzoek heel intensief de maatschappij geobserveerd en geluisterd naar en gewerkt met ‘de mens’. De mens als consumerend of werkend wezen, beide werelden zijn met elkaar verweven. We kennen hem/haar dus zeer goed.

We zijn bedrijfspsychologen. Dus ook puur vanuit onze opleiding en roots voelen we ons enorm aangesproken.

Jaarlijks voeren we een eigen nationaal werknemers- gelukonderzoek uit dat voor ons een belangrijk referentiewerk is. Met de oprichting van de “HIP Connection” beschikken we over ons eigen panel van werknemers. Mensen waaraan we af en toe een vraag voorleggen die te maken heeft met de realiteit op de werkplek. En tenslotte: Respect en vertrouwen zijn voor ons essentieel. In ons eigen professioneel leven trachten we steeds passie, plezier en geluk zo centraal mogelijk te stellen.

Eventueel nog een misverstand dat jullie uit de wereld willen helpen?

Thema’s als geluk, werknemersgeluk… klinken bij velen mensen, zeker bij professionals, soms wat te soft. Ze worden vaak geassocieerd met initiatieven die eenzijdig gericht zijn op het pamperen van werknemers.

Dit doen we dus niet.

Alles wat we doen wordt afgetoetst op 5 concrete punten: (1) Het mag niet éénzijdig of oppervlakkig zijn. (2) Het moet de onderneming centraal stellen. (3) Medewerkers moeten actief betrokken worden. (4) Er moet een referentiekader zijn om de resultaten beter te kunnen plaatsen. (5) Geen actie zonder opvolging. Alles wat geïmplementeerd wordt, wordt ook op impact en effectiviteit gemeten.

Om af te ronden. Heeft iemand jullie al verteld dat jullie leuke typetjes hebben?

Ja. En we zijn trots op onze HIPjes! Van de hand van een jonge Nederlandse ontwerpster. We hebben reeds een ganse reeks.

Wil je meer weten, neem dan een kijkje op www.hip-consult.com of geef ons een seintje!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page