top of page

Stel dat uw bedrijf een auto is… Daredevils we are!


Segmenten …

In ons HIP-Consult onderzoek ‘Werkgeluk in België’ hebben we voor de derde keer de actieve bevolking binnenste buiten bevraagd. En als ‘HR-Marketeers’ konden we het niet laten: We zijn ook op zoek gegaan naar ‘segmenten’.

Binnen marketing de normaalste zaak van de wereld: de markt bevragen, doelgroep(en) goed scherp krijgen en dan overgaan tot actie, met als basisgedachte: elke doelgroep vergt een specifieke aanpak. Klinkt heel evident maar binnen de HR wereld is deze aanpak eerder zeldzaam. Er zijn soms wel typologieën voorhanden maar die worden weinig als echt actieve werkinstrumenten gebruikt. De medewerkers worden nog te vaak als één groep benaderd.

Rijden maar…

“Maar je ging het toch over een auto hebben…” hoor ik je denken. (En waarom juist een auto en geen fiets (wat meer verantwoord zou zijn…) wordt straks wel duidelijk).

Eén van basisvoorwaarde om een auto veilig, efficiënt én prettig te laten rijden is vier goede banden hebben. Goede bandenspanning, goed profiel, aanpasbaar aan de seizoenen…

Met die wetenschap en met een auto die volledig aan deze basisvoorwaarde voldoet, rijdt menig medemens elke dag naar zijn werk. Ze komen op het werk en stappen dan vaak (niet altijd) in de meest onveilig wagen - stel dat hun bedrijf een wagen zou zijn - die men zich maar kan voorstellen.

Hoe bedoel je…

Eén wiel, het dient gezegd, is echt pico bello. degelijk, betrouwbaar, goede grip ook als het wat te bochtig wordt. De tweede autoband; degelijk en echt betrouwbaar op rechte, effen en niet te steile stukken. Het derde wiel loopt mee, maar een aantal bouten komen los, en zo zit er soms wat speling op de band. Bij momenten draait het goed gealigneerd, soms zwalpt het een beetje. Tenslotte is er de vierde autoband, voor zover je die nog ziet. “Zo plat” als een vijg”.

En daar doen het mee. We stappen elke dag (zelfs glimlachend) opnieuw in en willen bij momenten off road gaan of eens iets nieuwe proberen… Dat werkt met zo’n wagen natuurlijk voor geen meter. Het ding is niet per se totaal ‘stuurloos’, maar het vergt enorm veel energie om het op koers te houden en nog veel meer om het van koers te wijzigen.

De bandenspanning van de onderneming

Over alle bedrijven heen, op niveau van België is 31% sterk te vergelijken met wiel één. Het zijn de enthousiaste energieke medewerkers die zich smijten, die gelukkig zijn, meedenken en zeer geëngageerd zijn. 28%, echte werkpaarden; degelijk, betrouwbaar loyaal en ze doen wat ze moeten doen. 13% zit in het wiel met de losse bouten; mensen met veel ervaring, die zich steeds hebben gegeven maar nu het gevoel hebben er niet meer bij te horen, de indruk krijgen vergeten te worden. En de resterende 29%! staat voor de platte band: ongelukkige mensen; moedeloos, weinig gemotiveerd en quasi altijd ontevreden.

Controleer dus de banden en/of ga naar de garage

Als onderneming is het echt cruciaal om af en toe de bandenspanning in kaart te brengen wil het bedrijf baanvast zijn en blijven. En het is onze overtuiging dat elke band mits specifieke actie terug baanwaardig kan worden (bij sommigen zal de weg misschien ergens anders liggen).

We wensen jou alvast een veilige rit toe én weet dat HIP-Consult perfect met het meten van de bandenspanning kan helpen! Geef ons, Françoise en/of Frank gewoon een seintje en we spreken vrijblijvend eens af.

Binnen dit discours is Werkgeluk een heel belangrijke parameter. We promoten daarom ook graag de Week van het Werkgeluk een initiatief van één van onze partners: Tryangle die o.a. aan de banden (letterlijk én figuurlijk) kan werken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page