top of page

4 eenvoudige redenen waarom het meten van werknemersgeluk belangrijk is


De berichtgeving liegt er niet om. Werknemers worden alsmaar ongelukkiger. Uit het onderzoek van HIP-Consult is minder dan de helft van de actieve Belgen (48%) echt gelukkig op het werk. Vaak draait het om erkenning krijgen en zich gewaardeerd voelen. Uit het onderzoek blijkt dat de drijfveren van loyale werknemers draaien rond erkenning krijgen, eigen creativiteit en talenten kunnen benutten en verder kunnen ontwikkelen. Resultaten die in lijn liggen met ander onderzoek waarin het niet gewaardeerd worden als werknemer een van de hoofdredenen is om zich ongelukkig te voelen op het werk (bron: Nieuwsblad, onderzoek Agilitas).

null

Dat klinkt echt niet goed! Op het onheilspellende af! Waarom zouden wij het nog riskeren om in die donkere poel te roeren?

1.Preventie

Hoe sneller je als bedrijf weet waar je staat, hoe beter en gerichter er proactief kan gewerkt worden aan een constructieve professionele context. Onder nul beginnen is moeilijker dan op iets positiefs verder bouwen.

Zeker groeibedrijven die van een klein overzichtelijk aantal vrienden overstappen naar een > 50 werknemers omgeving stellen dit te vaak uit en teren soms iets te lang op het puur informele en de idee ‘we weten wel wat er leeft’. Een bedrijf in groei verandert en transformeert. Terugplooien op het verleden om het heden te beoordelen is niet zo’n goede zet.

2. Respect

Het luisteren naar de werknemer op welke manier ook is zinvol en noodzakelijk. Het draait om zin en betekenis. Men wil zich gewaardeerd voelen. Het is belangrijk dat we elkaar persoonlijk vertellen hoe zinvol en nuttig zijn werk is. En, dat het mag gezien worden. Het gaat over appreciatie en persoonlijk bejegend worden, in een rechtstreeks menselijk contact. Een mailtje één keer per jaar en eens gaan bowlen is “ruimschoots” onvoldoende (bron: Dirk De Wachter n.a.v. Rode Neuzen Dag)

3. Besparen (of minder moeten uitgeven)

Het is nog nooit echt berekend hoeveel het kost om ongelukkige werknemers te ‘onderhouden’. We weten dat er een impact is op de productiviteit (+ en – 20%) maar echt gedetailleerde cijfers ontbreken.

Denk gewoon aan absenteïsme, de negatieve energie, de team building kost om het terug recht te trekken … Maar ook aan de gemiste kansen om gratis impactvolle merkambassadeurs te hebben, medewerkers te hebben die vrijwillig anderen warm maken voor het bedrijf, voor specifieke functies …

4. Energie

Weten waar je staat en welke strijd je precies moeten aangaan zorgt voor energie. Een vaag, vervelend, sluimerend probleem of spanning (soms zelf in de gedaante van een Olifant) nekt enthousiasme, kruipt in je kleren.

Hoe meer en hoe beter je iets weet hoe meer een negatief probleem een positieve uitdaging kan worden.

Dus waarop nog wachten?? Veel succes.

Het HIP-Consult Team, Frank & Françoise

Nog heel kort iets over ons

HIP-Consult is een HR analyse- en inspiratiebureau.

We brengen het werknemersgeluk in kaart en helpen bedrijven in het optimaliseren van hun relatie met de medewerkers en potentiële kandidaten.

We geloven heel sterk in de kracht van werknemersgeluk als motor van een duurzame economie.

We helpen jou graag. Meer info op https://www.hip-consult.com/ of geef ons een seintje.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page