top of page

Als we impact willen hebben moeten we ons duidelijker leren uitdrukken. 5 redenen waarom...De gesproken taal is een sterk en onmisbaar menselijk instrument. Het uitwisselen van woorden helpt connecteren. Ze stelt ons in staat iets te delen.


Maar de gesproken taal vertoont ook heel veel zwakke plekken en zorgt vaak voor misverstanden. Vandaar dat wij in onze HIP-Consult workshops zo weinig mogelijk op alleen woorden inzetten maar zeer visueel en ‘tastbaar’ werken.


Strategische HR begint bij het ontwikkelen van bouwstenen die tastbaar en concreet zijn.

De 5 zwakke plekken die wij in onze beroepspraktijk al te vaak zijn tegenkomen:

1. Eenzelfde woord heeft veel ladingen en betekenissen

2. We zijn steeds het referentiekader

3. Woorden zijn vaak mooie wolkjes die slagkracht missen

4. Woorden alleen zijn slaapverwekkend

5. De een is een vlotte babbelaar, de ander niet


We lichten toe...


  • Eenzelfde woord heeft veel ladingen en betekenissen

Wanneer jij aan ‘flexibel werken’ denkt, heb je misschien de vrijheid van plannen in gedachten, iets aanpakken wanneer jou dat het best uitkomt. Voor iemand anders betekent ‘flexibel werken’ misschien wel verschillende zaken combineren, gemakkelijk van het een op het ander kunnen overschakelen. En voor nog iemand anders betekent het misschien gewoon iets doen op een persoonlijk manier, zoals hij/zij het het beste aanvoelt, regels kunnen en mogen aanpassen indien nodig.


Stel je de chaos voor als deze drie mensen, nadat ze eensgezind hebben afgesproken om “flexibel te werken”, terugkeren naar hun werkplek…


  • We zijn steeds het referentiekader

Wat er ook gebeurt we luisteren steeds (of toch zeer vaak) vanuit ons eigen zelf, vanuit wat voor ons belangrijk is, vanuit iets wat voor ons persoonlijk, op basis van ervaring, kennis, betekenisvol is. De woorden van de anderen halen we steeds door onze eigen filter en horen dus vaak niet wat de ander echt wil zeggen.


  • Woorden zijn vaak mooie wolkjes die slagkracht missen

Deze herken je misschien ook wel. Tijdens een meeting heeft een collega, een leidinggevende, een consultant het licht gezien. “Laat ons inzetten op zelfsturend ondernemerschap, een creatieve mind set is de toekomst en wendbaarheid is de sleutel tot succes…” Een hoop zeer mooie termen die klinken als een klok en lang nagalmen maar waar niemand eigenlijk van weet wat ze echt betekenen. Als toehoorder sta je erbij en kijk je er naar.


Voordeel en gevaar als jij ook deze woordenschat hanteert: Je komt intelligent over en niemand durft eigenlijk te vragen wat je bedoelt. Nadeel: Misverstanden alom én finaal sta je gewoon alleen in de woestijn te schreeuwen want na jou pleidooi gaat iedereen gewoon verder met zijn eigen ding.


  • Woorden alleen zijn slaapverwekkend

En geef toe. Zo’n meeting waarin enkel gepraat wordt, het is toch vermoeiend en ook al doe je je best, na een tijdje gaat het licht uit. Je hebt het voordeel dat jouw collega het zeer goed uitlegt. Dus die voert het hoge woord en vult de stille momenten wel op.


En tussen ons: Zo kan jij ondertussen met wat andere dingen bezig zijn die ook jouw aandacht vragen. (gewoon niet vergeten om af en toe eens krachtig te knikken)


  • De een is een vlotte babbelaar, de ander niet

Ik weet niet welk type jij bent? Ben je geen vlotte prater dan heb je het vaak vlaggen. De goede ideeën komen er maar niet uit. Jou ontbreekt de snelheid van jouw collega en je mist iets om het tastbaar te maken. Je wil wel maar vindt de juiste woorden niet. De meeting is voorbij en jij ei zit nog steeds in je zak.HIP-Consult trekt de kaart van het visuele en concrete.


Enerzijds ‘meten’ we heel veel, steunen we zoveel mogelijk op data als we HR gerelateerde zaken onderzoeken.


Maar naast die diagnosestelling werken we binnen bedrijven ook vaak rond het optimaliseren van de werkervaring, brengen we het werkgevers-DNA in kaart, zoeken we samen met medewerkers naar hoe we de bedrijfswaarden kunnen doen leven, graven we naar bouwstenen voor employer branding campagnes, leggen we fricties en spanning op de werkvloer bloot en streven we naar praktische, haalbare oplossingen.


Wat je hier dus NIET nodig hebt zijn spraakverwarringen, holle woorden, goede ideeën die in iemands zak blijven zitten, 20% die ‘meewerkt’, 80% die mee kabbelt en engagementen die (letterlijk) kant noch wal raken.Onze toolbox zit vol met materiaal om iedereen te helpen in het uitdrukken, het duidelijk maken, het concretiseren van ideeën, opvattingen en meningen:


Onze fameuze HIP kaarten, tekenmateriaal, collages, Lego® blokken, photosorts, superhelden… Alles om iedere medewerker handvaten te geven zich zo goed en eenduidig mogelijk uit te drukken.


Resultaat: Woorden worden concreet. De betekenis eenduidig, intenties tastbaar. Iedereen werkt mee. Vergaderen en overleg worden boeiend en uitdagend. Succes verzekerd.


Wil je meer weten over onze aanpak en waarmee we kunnen helpen, geef gerust een seintje.


Frank@hip-consult.com / 0032 497 523 528

Francoise@hip-consult.com / 0032 497 593 275Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page