top of page

De Zin van Talent binnen zelfsturende teams


Een vraag leidt misschien wel vaker naar een vraag dan naar een antwoord

Een tijdje geleden vroeg ik binnen mijn netwerk naar wat titels over het "coachende leiding geven", teams versterken en medewerkers stimuleren om gedeelde verantwoordelijkheid op te nemen. Heel snel kom je dan ook bij ‘zelfsturende teams’.

Eén insight van Prof Dirk Buyens is me alvast bijgebleven. En het kwam naar voren binnen een context van ‘Talent Management’, bij de vraagstelling 'Wat talent eigenlijk is'.

Talent is een eigenlijk een attribuut

Het is iets dat door de sociaal economische context aan iemand wordt toegeschreven. Jaren geleden was iemand die zeer snel kon typen of iemand die blind 1000den data snel kon inponsen een waar talent! Mensen werden op basis van dat talent gezocht en beloond. Maar wat toen een groot talent was is nu totaal banaal en overbodig geworden. Snel typen is een vaardigheid maar ook niets meer dan dat.

Trek het iets breder dan het puur functionele. Talent is eigenlijk een vaardigheid die ‘relevant’ is. En relevantie wil zoveel zeggen als ‘zinvol zijn’. Zin wordt enerzijds bepaald door de nood/realiteit, maar zin wordt ook gegeven door mensen. En hier ligt een zeer belangrijke taak voor o.a. de leidinggevende: mensen engageren zich, groeien (en bloeien) als ze zinvol bezig zijn, als hun job relevant is.

Een zingevend kader = brandstof

Maken we nu het brugje naar zelfsturende teams. Een zingevend kader is absoluut noodzakelijk willen deze teams goed functioneren. Management die vanuit een visie inspireert is hier een conditio sine qua none. Werknemers leren om elkaar en wat ze doen zin te geven en elkaar te stimuleren om relevante dingen te doen, dat is een must. Daar ligt de ware sleutel van succes voor zelfsturende teams.

Vandaag zien we te vaak dat zelfsturende teams hun ‘plan’ moeten trekken of dat 'zelf sturen' vooral éénzijdig door een extern doel, een projectambitie wordt gedreven. Maar de spreekwoordelijke olie (of een andere meer duurzame brandstof) die de motor moet doen (blijven) draaien, wederzijdse zingeving, ontbreekt vaak.

Ervaringen delen = kennis vermenigvuldigen

Wat zijn jullie ervaringen? Misschien zijn er bedenkingen, reflecties… van jullie kant?

We horen het graag

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page