top of page

De kracht van positieve relaties, 5 goede redenen om het te doen


Ik had het geluk, de eer en het genoegen (dankzij Leo Bormans) om gratis naar het congres -met focus op relaties- in Ede (NL) te gaan.


5 zaken die ik er, doorheen de keynotes en workshops, uit gedistilleerd heb...


1. Het gaan voor en het actief investeren in positieve relaties is een must, anders ga je dood.


Immers positieve relaties zijn noodzakelijk om te overleven. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die in positieve relaties staan langer leven. Het ontbreken van goede sociale contacten, noem het maar eenzaamheid, is meer levensbedreigend dan bvb alcohol.


In de werkcontext moet daarom het relationele, hoe mensen samenwerken en tegenover elkaar staan veel meer aandacht krijgen.


2. Een relatie is een middel en geen doel.


Prof. dr. Ger Keijsers toonde aan dat binnen de verhouding therapeut-client de gebruikte technieken meer impact hebben op het resultaat dan relatie op zich. De relatie is en blijft wel belangrijk maar de kracht, op zich, moet een beetje gerelativeerd worden.


Vertaald naar de werkcontext; relaties op zich hebben waarde, maar vooral de inhoud moet zinvol. De relatie moet altijd in eerste plaats een relevant middel zijn eerder dan een doel op zich. Elkaar leuk vinden is niet voldoende. Men werkt samen om elkaar op te tillen, te ondersteunen, te stimuleren, (veel) verder te gaan dan dat men op haar of zijn eentje zou kunnen.


3. Het ABC van een zinvolle relatie.


Zonder A & B (Autonomie - Belonging) geen zinvol samenzijn (Prof. dr. Esther Kluwer). Dr. Herman Steensma voegde er de C aan toe.


Dit ABC staat voor drie zeer fundamentele zaken:

  • Autonomie: de mogelijkheid ons zelf te kunnen zijn; we willen in onze eigen kracht staan, we willen als individu iets betekenen...

  • Belonging: de mogelijkheid samen te zijn, dingen te delen, verbonden te zijn, krachten te bundelen, samen dingen te verwezenlijken...

  • Competenties: de mogelijkheid om te kunnen groeien, onszelf verder te ontwikkelen, te leren, ons niet beperkt/beknot te voelen door onze omgeving...

Vertaald naar de werkcontext; respect voor het individu, in een veilige motiverende omgeving waarin men elkaar steunt en waar ontplooiing en groei worden gestimuleerd.


4. Relatie-kapitalisatie


Anje-Marijcke van Boxtel opende er het congres mee. Een eenvoudige manier om relaties te versterken en/of te bestendigen: Vertel elkaar en herhaal naar elkaar toe gedeelde positieve ervaringen, deel het positieve met elkaar, reageer steeds constructief...


Niet echt iets nieuws onder de zon zie ik jou denken. Maar elke dag opnieuw zondigen wij allemaal en doen we vooral net het omgekeerde (of hoe evidenter de dingen, hoe moeilijker uitvoerbaar ze zijn).


5. De onderschatte kracht van emoties


Emoties zijn krachtige tools, het zijn informatieborden die we niet mogen negeren (dixit Michiel Hulsbergen).

Bedrijven onderschatten de relevantie en impact van emoties. Emoties zijn te vaak als verkeersdrempels die je of best vermijdt of waar je voorzichtig (maar ook niet te traag) over heen rijdt.


Openstaan voor emoties, ze bespreekbaar maken én gebruiken kan echter een wezenlijke meerwaarde betekenen in ons professioneel handelen.


En ik sluit graag af met Leo Bormans oproep om elkaar meer bewust en respectvol te begroeten: NAMASTE, waarmee we van een banale 'goeie dag' een empathisch contactmomentje maken. "ik zie je, ik zie het positieve in je en daarvoor buig ik diep".


Namaste,

Frank


HIP-Consult heeft als HR analyse- en inspiratiebureau de ambitie om mee te bouwen aan een positieve en constructieve werkomgeving, om bedrijven te begeleiden in de uitbouw van een motiverende en duurzame werk'beleving'.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page