top of page

Waarom het hebben van 'een doel' echt noodzakelijk is

Even het noorden kwijt

Daar stond ik dan. De ene na de andere loopwedstrijd werd geannuleerd. Plots geen North-C Trail meer, geen Marathon Rotterdam in april, ook de Meerdaalwoud Trail hing aan een zijden draadje... Als loper was ik even de pedalen kwijt.


De dag nadat ik het nieuws vernam liep ik wat doelloos door de straten. Ik moet toegeven het was toch even trekken en sleuren aan mezelf om gezwind te blijven doorgaan.


Zonder doel, geen richting

Ik had er eigenlijk nooit bij stil gestaan. Wat het belang van het hebben (en dus ook het stellen) van doelen eigenlijk wel is. Zonder doel werd ik in mijn rol als loper plots naar een heel specifieke situatie gekatapulteerd:

  • wat ik deed voelde vrij zinloos

  • het koste mij meer energie dan dat ik er energie uithaalde

  • ik voelde me wat nutteloos

  • ik dacht eerder aan opgeven dan aan doorgaan

  • ik wist niet goed hoe het verder moest

Als het er bij een hobby al zo inhakt...

Wat bij een hobby belangrijk is, is bij professionele activiteiten essentieel.

Als je niet weet waarvoor je werkt, wat de finaliteit, wat het doel is... dan is het uiterst moeilijk om gedreven aan de slag te gaan en te blijven.


Als werkgever, als leidinggevende is het daarom cruciaal om doelen voorop te stellen.


Maar als leidinggevende is het daarnaast ook belangrijk om de werknemer te stimuleren om zelf eigen doelen te definiëren die logisch, natuurlijk, zinvol... inhaken op de bedrijfsdoelstellingen. Het grotere doel met de persoonlijke toets dus. Want enkel externe doelen hebben houdt het grote gevaar in dat de berg die ooit een doel was een hindernis wordt.


Van taken naar projecten

Daarom een warm pleidooi om meer aan projectwerking te doen, om te afgebakende taken te bundelen en in een groter geheel te gieten, om ze tot grotere opdrachten samen te brengen met een plan, een doel, een begin en een einde. Zo wordt het alvast iets eenvoudiger om de basisvoorwaarden in te vullen om er geëngageerd en gemotiveerd tegenaan te gaan.


Projecten vragen teams

Een extra voordeel van projectwerking? Het individu komt uit zijn 'taakschelp', staat er niet meer alleen voor. Een werknemer wordt teamlid, kan delen en leren, moet niet alleen uit zichzelf maar kan ook uit anderen kracht en inspiratie putten.Veel succes, houd het nu veilig en gezond

HIP-Consult is hét HR analyse- en inspiratiebureau dat werkbeleving en professionele engagement heel centraal stelt. Samen met bedrijven onderzoeken en denken we na over hoe werkplek en werkcontext betrokkenheid en gedrevenheid van medewerkers kunnen optimaliseren.


Meer weten? Geef gerust een seintje


Comments


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page