top of page

Werkgeluk en Engagement...


Werkgeluk is meer dan blij glimlachen op het werk

Recent voerde HIP-Consult voor de derde keer een onderzoek uit naar het werkgeluk van de werknemer in België. In dat onderzoek leggen we o.a. bloot hoe de werknemer zich voelt op het werk, welke aspecten (op niveau van de onderneming, de leidinggevende, de werkplek...) een positieve of negatieve bijdrage leveren.

Tevens onderzoeken en bevragen we ook hoe betrokken men zich voelt bij z'n werkgever en wat engagement, maar ook trouw, wow positief kan beïnvloeden

In aanloop naar De Week van het Werkgeluk worden de details van de studie toegelicht. Zeker de moeite!! In die week zal ook duidelijk blijken dat werkgeluk iets actiefs en dynamisch is, dat werkgeluk staat voor Motiverende Energie.

Al een paar misverstanden uit de weg helpen

Op vlak van werkgeluk en engagement zien we af en toe wat veronderstellingen. Op basis van het representatief HIP-Consult Onderzoek kunnen we er toch een paar uit de weg helpen.

We zetten er een aantal even kort op een rij:

  • Er zijn geen significante verschillen tussen de Generaties op vlak van hoe medewerkers te motiveren en te engageren

  • Extra professionele activiteiten hebben geen directe impact op werkgeluk en betrokkenheid

  • Werknemers mengen werk en privé liever niet

  • Oudere medewerkers zijn niet minder gemotiveerd dan jongere medewerkers

Universeel en super dynamisch

Het is altijd goed vast te stellen dat er veel gelijkenissen zijn. Maar het is anderzijds ook belangrijk te beseffen dat werken, werkaccenten ... zeer dynamisch zijn. De drivers van engagement, trouw ... zijn niet gebeiteld in beton, noch geldig voor de volgende 10 jaar.

Elk jaar kent de set van drivers nieuwe en andere nuances, worden bepaalde werkcontext gerelateerde zaken voor werknemers meer of minder belangrijk.Om een paar krachtlijnen uit het HIP-Consult onderzoek te halen...

  • In 2017 was er nog een grote nood aan een warme iets meer softe omkadering waarbij de werknemer zich vooral als ‘mens’ wou aangesproken voelen…

  • In 2018 geeft dezelfde werknemer aan dat hij als ‘werkkracht’ meer au serieux wil genomen worden, dat hij op zoek is naar een professioneel contract waarin zijn expertise en competenties centraal staan…

  • In 2019 voelen we nog dezelfde nood aan een professionele relatie maar nu met veel aandacht voor evenwicht: "ik zet mij als werknemer in maar ik verwacht van jou, als werkgever, hetzelfde'. Er is ook vraag naar een duidelijk kader: wat is de agenda van mijn werkgever, wat is mijn plek, waar gaan we naar toe…

We're one but not the same

In de volgende blog staan we stil bij de verschillende werknemerstypes (segmenten). Je zal jezelf zeker in één van de types herkennen én je kan jezelf dan ook even de vraag stellen: Hoeveel van elke type heb ik in mijn bedrijf?

Françoise en Frank

Wil je meer weten over het jaarlijks HIP-Consult werkgeluk-onderzoek, en/of hoe het in jouw onderneming kan uitgevoerd worden, geef zeker een seintje.

HIP: Happiness In Performance

(Gelukkig maken wij er werk van)

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page