top of page

Van hetzelfde laken één broek!


HR en Marketing, twee dezelfde metiers

Net zoals Marketing is HR een vak met aandacht voor mensen en relaties. Het is niet verkeerd om als een marketeer te denken binnen HR. Net als in andere domeinen is het belangrijk om ook in HR met data bezig te zijn. Het start met het luisteren – op een gestructureerde manier – naar de werknemers. Net als in Marketing zijn segmentatie, personalisatie en een gerichte aanpak belangrijk. De input voor dit proces zijn “luister-data” afkomstig van de werknemers. Niet éénmalig, maar herhaaldelijk. Geen tevredenheidsmeting één keer per jaar of om de twee jaar, maar een continu luisteren naar de werknemers (=interne klanten).

We are one but not the same

Vaak start het met onderzoek, data op basis waarvan men kan segmenteren. Werknemers indelen in kleine groepjes met gemeenschappelijke kenmerken. Geen segmentatie op basis van nietszeggende kenmerken zoals leeftijd, afdeling of functiedomein, maar criteria die er echt toedoen voor de business, zoals betrokkenheid, engagement, werknemersgeluk, attitudes en gedragingen.

Deze output kan als voeding dienen voor creatieve workshops. Workshops met “gelijken” leiden tot een gepersonaliseerde aanpak naar deze segmenten toe. Ze laten toe om een aanpak gemakkelijker te laten aanvaarden en te implementeren door de betrokken werknemers.

Maar het stopt hier niet bij. We moeten constant luisteren naar de werknemers om onze acties/initiatieven naar deze groepen bij te sturen en te optimaliseren.

HR en Marketing: een rare combinatie?

Bron: http://www.managementissues.com

Zeker niet. Dezelfde technieken kunnen worden toegepast in beide domeinen. Belangrijk is ons een aantal vragen te stellen die ook pertinent zijn in HRM:

- Hoe kunnen we beter luisteren naar onze medewerkers waardoor we hun behoeften beter kennen?

- Hoe kunnen we bepaalde ideeën/concepten testen bij een aantal groepen van medewerkers?

- Welke problemen lossen we op met welke producten/diensten?

- Wat is het effect van bepaalde acties/initiatieven?

- Bereiken we wel het gewenste effect of moeten we bijsturen?

- Hoe kunnen we ons als HRM-merk op de kaart zetten?

- Zijn bepaalde producten/diensten niet aan vernieuwing toe?

- Hoe kunnen we veranderingen “verpakken” en ver-markten?

Het mag duidelijk zijn, bedrijven die niet luisteren naar hun medewerkers zijn gedoemd om op de klippen te lopen. Hierbij het beeld van de uitgestorven dinosaurus indachtig.

Wat toont de praktijk?

Bron: onderzoek van Bright & Company

Hoe ver staan de bedrijven op het vlak van HR-data en analyse?

Onderzoek in 36 landen toont aan dat bijna de helft van de bedrijven over een strategie beschikken op het vlak van HR-data en analyse. Ondanks het positieve effect van dergelijke investeringen op verkregen inzichten is er in de meeste bedrijven nog een lange weg te gaan. Grote bedrijven (+2500 werknemers) blijken op dit vlak het verst te staan.

De vier succesfactoren om van HR data en analyse een succesverhaal te maken zijn:

- Alle HR-acties en initiatieven moeten gericht zijn op het behalen van de bedrijfsdoelstellingen en bijgevolg het verhogen van bedrijfssucces

- Senior management moet erin geloven en er mee zijn schouders onderzetten

- De gerealiseerde impact moet zichtbaar worden gemaakt voor het bedrijf

- Een HR-team dat bereid is om als marketeer te denken en te handelen

HIP-consult als bruggenbouwer

HP-Consult wil als HR analyse- en inspiratiebureau de brug slaan tussen HR en Marketing.

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAPABAP///wAAACH5BAEKAAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAOw==

Vertrekkend van een vraag, een problematiek doen we onderzoek om de werkrealiteit te begrijpen.

Op basis van dit onderzoek wordt er gesegmenteerd. Er worden homogene groepen gemaakt die de werkrealiteit op eenzelfde manier ervaren.

Om de gevonden segmenten tot leven te brengen richten we creatieve workshops in. De aanpak binnen deze workshops is Design Thinking of Lego® Serious Play®. Deze methoden laten toe om op een onbezonnen manier naar de gevonden problematiek te kijken en oplossingen uit te werken.

Het creatieve en spontane van de workshops geeft ons voldoende stof om de segmenten tot leven te brengen en verschillende typetjes (personas) te creëren. De personas kunnen op hun beurt als voorbeelden worden gebruikt van de doelgroep waartoe men zich richt met producten, communicatie, …

Neem zeker een kijkje op www.hip-consult.com om meer te weten te komen over onze aanpak.

Deel gerust je eigen inzichten, commentaren en feedback naar aanleiding van deze blog. We kunnen er alleen maar uit leren.

Françoise & Frank


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page