top of page

55+, een natuurlijke energiebron voor elk bedrijf.


Ik geef het eerlijk toe. Voor mij is LinkedIn soms als een kermis, of een groot ballenbad of een immens magisch bos. Je weet soms niet waar eerst te kijken en waar te blijven staan. Maar soms zijn er van die kleine posts die er gewoon uitspringen (je hoopt natuurlijk altijd dat het je eigen post is, maar dromen mag altijd, toch?).

Een voorbeeld... De post van Ludo Verstraete, HR manager bij DELA over hoe jong het voelt om 55 jaar te zijn, over de positieve energie die nog welig tiert binnen die leeftijdsgroep en de warme oproep om deze groep alle kansen te blijven geven.

Ludo heeft gelijk en veel 55 plussers bevestigen dit. Uit ons werknemersgeluk-onderzoek komt immers duidelijk naar voren dat 55-65 jarigen geëngageerd zijn, zich nog zeer betrokken voelen en er nog volop voor willen gaan. Ze zijn een van de grootste ambassadeurs en promotors van hun eigen werkgevers. Ons onderzoek vertelt ons ook dat de 55-64 jarigen zich als werknemers en over hun werkgever significant ‘blijer’ voelen dan andere leeftijdsgroepen. Goed omkaderd kan deze groep een levend bewijs van aanstekelijke positieve energie zijn binnen het bedrijf.

We stellen vast dat het toenemen van de beroepsjaren niet recht evenredig is met het dalen van het enthousiasme of het energiepeil. De tijd dat de grijze wijze mannen en vrouwen de laatste jaren rustig vulden, goed betaald wegdutten op een hoog verdiep, is voorbij. Het is alsof binnen de huidige context de vele jaren dienst (en misschien ook wel het dichterbij komen van pensionering) voor een boost zorgt. Nog even alles geven! Het kunnen terugblikken op een carrière en het kunnen vooruitblikken op een ander leven blijkt veel werkende mensen in balans te brengen. Er is gewikt en gewogen, kennis en ervaring worden niet meer verspild maar worden nu vakkundig gekanaliseerd.

Het is echter opletten voor de huidige 45-54 jarigen. Die zijn niet gelukkig, voelen zich niet goed in hun vel, lijken soms verloren te lopen in het organisatorisch geheel. En dit is ook te begrijpen. Enerzijds is de nieuwe pensioenregeling (voor velen even slikken dat er plots tot twintig jaar bij komt!). Anderzijds is het ook een kritische leeftijd in de loopbaan. Het is voor sommigen nu of nooit om een volgende stap te zetten, wat soms leidt tot een krampachtig streven (en soms falen). Binnen deze groep zit ook veel middenkader. Uit ons onderzoek blijkt dat zij het niet gemakkelijk hebben (én slecht beoordeeld worden door hun medewerkers).

Laat daar geen twijfel over bestaan, 55+ plussers worden niet zomaar (op hun 55ste verjaardag) gelukkige, enthousiaste en geëngageerde professionals. Dit gevoel en deze houding is een resultaat van jaren ervaring, mogelijks de positie binnen het bedrijf, van maturiteit, van in evenwicht zijn. En daar moet het bedrijf gebruik van maken

Bij de aankomende groep 55 plussers zal dat allemaal minder evident zijn. Die gaan we wel goed moeten opvolgen. Als enigen of als eersten worden ze geconfronteerd met een momentum waarop het ondenkbare is gebeurd en wat hen direct zeer fundamenteel raakt (langer moeten werken, minder werkzekerheid, de expliciete noodzakelijkheid te leren en zich aan te passen). En dat is niet evident. Maar het is wel typerend en nodig voor de socio-economische realiteit van vandaag en morgen.

Inzetten op strijdvaardigheid, blijven ontwikkelen en flexibiliteit zal voor deze groep belangrijk zijn. En bovenal ook werkgevers die hen met respect voor vol blijven aanzien en hen blijven (nieuwe) kansen geven.

In de lente van 2017 voerden we in België een grootschalige studie uit bij 1035 werknemers (alle lagen binnen het bedrijf). Met onze vragen raakten we blijkbaar de juiste snaar want binnen de 48 uur hadden we al iets meer dan 80% van onze response binnen.

Wil je meer weten over het Grote Werknemersgeluk-onderzoek, download dan zeker de Free Flyer, een gratis eerste blik op het onderzoek en de onderzoeksresultaten. En natuurlijk komen graag even langs om je er vrijblijvend meer over te vertellen (contact@hip-consult.com).

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page