top of page

​​​​Werknemers zijn niet op zoek naar een goede vriend. Wat ze willen is een professionele partner.


HIP-Consult legde haar oor te luister en hoorde… veel

In de lente van 2017 voerden we in België een grootschalige studie uit bij 1035 werknemers (alle lagen binnen het bedrijf). Met onze vragen raakten we blijkbaar de juiste snaar want binnen de 48 uur hadden we al iets meer dan 80% van onze response binnen.

Werknemersgeluk is een thema dat iedereen bezighoudt. Terecht. Het is belangrijk. Een gelukkig iemand is productiever, voelt zich meer betrokken en kan gerust een tandje bijsteken. Ik ken geen enkele studie die het tegendeel beweert.

Wil dat dan zeggen dat ongelukkige mensen persé onproductief zijn? Ik denk het niet. Er zijn bedrijven die goed draaien, die goede resultaten halen terwijl de medewerkers morrend en zuchtend door de gangen schuifelen. Maar het is een feit: die medewerkers zijn niet tevreden, ze zijn niet gelukkig en zorgen vaak voor negatieve energie. En wat de werkgever ook doet, het lijkt weinig zoden aan de dijk te brengen.

Men zou het volgende kunnen veronderstellen: “Een echt ongelukkige werknemer kan je als werkgever niet gelukkig maken. Daar moet je niet in investeren. Die medewerker is immers niet alleen ongelukkig op het werk, hij is dat thuis waarschijnlijk ook niet …” Er lopen zeker dergelijk ongelukkigen rond op de werkvloer.

Echter ons onderzoek ondersteunt deze hypothese niet. Er is geen alles verklarend verband tussen negatieve gevoelens op het werk en in het privéleven.

Dus als werkgever is het bouwen aan het geluk van alle medewerkers toch een belangrijke uitdaging!

Maar… Het is niet de rol of de verantwoordelijkheid van de werkgever om hét lichtpunt te zijn in het leven van zijn medewerkers. Vanuit werkgevershoek en ook vanuit HR is er het groeiend besef dat dit inderdaad hun rol niet is.

In ons nationaal onderzoek geven nu ook de medewerkers zelf heel duidelijk aan dat ze niet op zoek zijn naar een bedrijf dat hen verwend of hun leven ‘plezant’ wil maken. Extra-professionele activiteiten en services (bv. strijkdienst, yoga op de werkvloer, … ) mogen misschien wel leuk zijn, ze bepalen het werknemersgeluk niet. Werknemers willen wel een professioneel kader dat motiveert en inspireert, dat hun kwaliteiten erkent en hun talenten helpt ontwikkelen.

Dus de werknemer vraagt geen zacht kussen of een wolkje om op te zitten, wel een constructief kader om binnen te werken.

Wil je meer weten over het Grote Werknemersgeluk-onderzoek, download dan zeker de Free Flyer, een gratis eerste blik op het onderzoek en de onderzoeksresultaten.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page